Vapen, tårta och barnmisshandel


Av rent juridiska och humanitära skäl har det varit en dag med blandad kompott. Självklart ingår rättegången i Oslo i detta men jag tänker inte ge fascisten och galningen som döms där mer utrymme. Inte tänker jag gå djupare in på den nämndeman som byttes ut heller, och om du verkligen vill läsa om det kan jag bara hänvisa till all värdens media.

Jag anser att media har ett socialt ansvar och de måste jobba för att sätta fingret på fel i samhället. Detta leder mig osökt till dagens besked om att chefredaktören på expressen och en journalist på samma tidning blir åtalade för vapenbrott. Bakgrunden är efter höstens mordvåg i Malmö så sände chefredaktören en reporter till staden för att se om det verkligen var så lätt att få tag i ett illegalt vapen som det påståtts i debatten. Efter 5 timmar kunde reportern ringa polisen och lämna in ett vapen som inhandlats på gatan. För detta blir de nu åtalade. Men är svensk lag skriven på ett sådant sätt att journalister som agerar med socialt ansvar och vågar ge sig in i de skuggfyllda bakgårdarna för att lyfta behovet av nya vapenlagar, då är det fel på lagarna inte journalisterna.

Nästa sak jag vill lyfta är den mycket tvivelaktiga och enligt min mening farligt felaktiga domen från Borås tingsrätt, i det uppmärksammade ”demonutdrivningsmålet”. Bakgrunden är att en 12 årig flicka utsatts för hemsk misshandel och psykiska kränkningar under lång tid. Föräldrarna och två shamaner har med dessa medel haft för avsikt att driva ut onda andar ur den stackars flickan. Av denna religiösa anledning frias dessa vuxna individer med hänvisning till religionsfrihet.  En annan anledning till friandet var tydligen flickans låga ålder.
Båda dessa anledningar sätter ett hemskt exempel och skadar både förtroendet för rättsamhället och dessutom det rättsliga skyddet för barn och ungdomar! 
Om du i religionens namn får misshandla och kränka så är steget till mord inte långt. Hedersrelaterat våld har varit ett problem som rättsamhället arbetat med under många år. Indirekt påverkar detta allt det arbete som gjorts och de små framsteg som vunnits. Vilket budskap sänder detta domslut till unga kvinnor som lever i omänskliga miljöer med religiösa förtecken? Vilket är budskapet som sänds till sekter och andra samfund där religion är ett maktmedel?
Religion får inte vara en täckmantel för hat, förtryck och våld och juridiken får absolut inte backa upp på läktaren bara för att frågan är svår.  Medmänsklighet och jämställdhet måste finnas i samhällets ryggmärg!

Om jag ville hylla de åtalade på Expressen för att de pressat gränsen för vad som är okej så vill jag kritisera vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) för exakt samma sak. Bakgrunden var något slags firande på konstmuseet i Stockholm där konstnären Makode Linde ordnat en tårta i form av en stereotypisk svart afrikansk kvinna med ett rött innanmäte. Lena Adelsohn Liljeroth skär upp tårtan där konstnären själv genom att sticka upp huvudet genom ett hål i bordet fullbordade mäniskogestalten och genom att hjärtskärande kvida, skapa en hemsk stämning som ytterligare förstärks av omgivningens skrattande.
Afrosvenskarnas riksförbund kräver idag kulturministerns avgång och kallar tillställningen rasistisk men missar helt det underliggande budskapet. Runt denna svarta kvinna står rika vita kvinnor och män med mobiler, kameror och skrattar när kvinnogestalten skriker. Skriken kommer varje gång någon skär upp figuren  för att smörja kråset. På samma sätt hugger västvärlden in på Afrikas naturtillgångar medan afrikanerna själva svälter. Det finns något talande i denna fruktansvärt makabra tillställning, men det säger också väldigt mycket om kulturministerns moral och bristande självinsikt. Hon är naiv och trampar rakt in i konstnärens fälla och det är publikens flin som är konstverket, inte bakverket. Att skära upp tårtan i tron att det är något att skratta åt visar precis det som min kritik av regeringen handlar om. Var finns människosynen? En regeringsrepresentant ska inte trampa i en sådan fälla och tårtan kan därmed ses som en bild av den värld vi lever i. http://www.youtube.com/watch?v=rCK6zvWEN_Q&feature=player_embedded

Både media och konsten har ett ansvar att få oss att tänka efter. Politiker har samma ansvar men framför allt måste de tänka efter själva. Juridiken har ansvaret för att upprätthålla ett lands moral och lagstiftning.

Ja, idag har det funnits mycket att tänka på!
Lena Adelsohn Liljeroth bör reflektera över sin egen roll i tårtkonstverket. Vad representerar hennes agerande i denna ”proformens art”?
Tingsrättens representanter i Borås bör reflektera över sin egen dom och vilken signal detta sänder om vad man får göra i religionens namn.
Åklagarmyndigheten bör fundera över, varför man åtalar de som pekar på var lagarna behöver skärpas, och som dessutom överlämnat ett illegalt vapen till polisen?  

Marcus Johansson
Gräsrotsbloggare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s