Blogg från dirstrikskonferensen i Skåne


Det är alltid intressant att sitta i en stor sal med enbart socialdemokrater. De flesta är ombud men åhörarläktaren är också välfyld.
Bland mina bordsgrannar finns lofolk, riksdagsmän, ssuare och kommunalråd.

Det är en ganska god stämning och man arbetar med att tas sig genom motioner.
Jag kan inte ge er total insyn men här kommer ett axplock av vad som sker.

Hård kritik mot att motionen om bifallit av kongressen ang 6 timmars arbetsdag, inte behandlas på ett korrekt vis av riksdagsgruppen.
Riksdagsgruppen försvarar sig med att det fattas en kongressbeslut för hela landet så att de inte kan lägga motioner som inte hela partiet står bakom.

S-kvinnor skåne gladde sig till att förkortad arbetstid nu ligger som motion nummer 1 på kongressen och bifallits även i år. De vill också att Sverige ska bli ett modernt land och motionerade om att utveckla barnomsorgen på obekväm arbetstid och fick godkännande även till det.

Under yrkandet för bifall angående ansvar och finansieringsprincipen på solans område så började ett mindre gräl mellan två fraktioner i distriktet, HIF och MFF.

Den hetaste debatten rör lönerna i region Skåne. Dock är kongressen överens om att vi inte ska ta politiska beslut angående lönesättning. Dock har socialdemokratisk styrda kommuner och reioner betydligt mer realistiska löner än borgliga så förslaget från talarstolen som vann mest bifall var att vi helt enkelt vinner valet 2014. 

Andreas mosade också Sveriges pensionsystem.
”Hej och välkomna till 2012. Har ni fått det oranga kuveret? Var ni nöjda? (Hela salen: NEJ!) Han avslutade med ”Så ringer dom och säger jag kan göra ett bättre val så du får en bättre pension. En bättre pension, JAG VILL KUNNA GÅ I PENSION!”
Motionen handlade om att använda pensionfonderna för kloka långsiktiga investeringar i stället för ren spekulation. Att man ska använda AP-fonderna som styrmedel för att påskynda en omställning till ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle.
Kongressen antog motionen och gick emot distriktstyrelsen som ville utreda.

Marcus Johansson
Gräsrotsbloggare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s