Toppstyrningen upprör hela partiet!


http://www.dn.se/debatt/s-maste-ta-initiativ-till-en-ny-modern-syn-pa-vapenexport

I dagens DN har de fyra stora S-föreningarna gemensamt satt ner foten mot den slappa och oengagerade politiken kring svensk vapenexport!

Urban Ahlin meddelande att socialdemokraterna INTE skulle riva upp avtalet med Saudiarabien. Detta utspel från partiledningen har uppenbarligen INGEN förankring i resten av partiet. Jag måsta säga att om inte partiledningen backar efter detta är frågan om inte det är dags att byta ut den.

Det talas mycket om takhöjd, demokrati och öppenhet. Men det blir allt tydligare att partiet har problem med samtliga av dessa honnörsord. Varför tvingas annars SSU, S-studenter, Tro och Solidaritet och S-kvinnor gå till Dagens Nyheter för att få något inflytande?

Jag tycker inte om detta expertstyre som jag upplever att vi har idag. Politiken måste vara förankrad hos partiet i stort och det måste finnas en röd tråd. Denna tråd kallar vi för ideologi och den tycks utebli när vi får budskapen ” vi kan inte ändra på något” eller ”reglerna är si eller så”. Vi har ju alltid varit partiet som skriver om reglerna efter våra målsättningar.  Jag tror detta hänger  ihop med de senaste årens ökade misstro kamrater emellan.

Vapenförsäljningen är det senaste exemplet men vi har hört samma sak i allt fler frågor den senaste tiden. Arbetstidförkortning, reglering av dåligt fungerande marknader och vinster i välfärden. Alla dessa punkter splittrar partiet.  

Nu vill vi få klarhet i var vi är på väg! För om det är längre in i mittenträsket, mer marknadskrafter och mindre medmänsklighet så är jag inte säker på att jag vill följa med!

Jag vill skicka ett stort tack till de ovan nämnda S-föreningarna. Det är skönt att någon talar ur skägget och gör att man slipper känna sig som en krigshetsande vapenhandlare bara för att man är medlem i S. Ni visar upp den enorma kraft som finns i denna rörelse och detta parti. Jag är stolt medlem i SSU en sådan dag och jag hoppas att jag kan gå med i S-studenter till hösten. S-kvinna blir jag antagligen aldrig men jag önskar allt mer att vi valt Lena Sommerstad som partiledare efter förra valet.

Marcus Johansson
gräsrotsbloggare.

Annonser

5 thoughts on “Toppstyrningen upprör hela partiet!

 1. Och som om det inte räckte med Ahlins uttalande beträffande svensk vapenexport så säger Löfven i Dagens Samhälle att han kan tänka sig att sälja ut fler sjukhus. Kärnkraftens vara eller icke vara har ju alltid delat (S) mitt itu men det är ingen överdrift att säga att vindarna i (S)-ledningen blåser från ett håll idag, och det är inte från vänster!

 2. Vänstern gör ju bort sig hela tiden, och så får man inget inflytande. Stefan Löfven har inte alls sagt att han kan tänka sig att sälja ut fler sjukhus. Sign anita borde lära sig att läsa innantill. Han säger klart nej till privatisering av universitetssjukhus, och gär därmed emot Lena Sommestad, som i en bloggkommentar (hos Maria Metteoni) har framhållit privata universitet i USA som något för Sverige att ta efter. Eller har Sommestad tänkt göra undantag för just universitetssjukhusen. Eftersom sign anita har deltagit i debatten på Marios blogg också, borde hon ha läst innantill där också, men har inte gjort det. ”Non profit” är också privat. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse styr väl tillräckligt mycket av forskningen, utan att de ska äga hela universiteten också! Det som anita förespråkar är enligt min mening en vänsternostalgisk plakatpolitik som de flesta genomskådar.

  Marcus Johansson nämner inte Syrien med ett enda ord. Att enbart fokusera på vapenexporten till Saudiarabien, när den saudiska regimens stöd för syrierna i Arabförbundet är det viktiga, är väl också lite plakatpolitik. Vi präktiga svenskar har inget blod på våra händer, även om vi låter andra folk gå under för våra händers renhets skull. Detta är absolut inte rätta tillfället att stoppa vapenexporten till Saudiarabien.

  Det måste väl finnas någon strategisk beräkning i ett blivande regeringspartis agerande och uttalanden? Annars blir det kanske ingen valseger. Folk genomskådar plakatpolitiken. Vi ska kanske ha så rena händer så att vi låter borgarna göra det som måste göras?

  Det finns bara ett aber. Carl Bildt är inte rätt person att företräda Sverige utåt. Han måste bort så fort som möjligt. Därför måste s visa att partiet är kapabelt att ta utrikespolitiskt ansvar. Urban Ahlin är rätt person för det.

  • Ja du Lars Flemström, det är värt en applåd att du talar öppet det som många är så tysta om.
   Men till att börja med, plaktpolitik? Bara för att jag inte i detta blogginlägg skriver om Syrien har du rätt att förringa de frågor som jag tar upp här som plaktpolitik? Ja det visar ju upp vilken retorisk debatteknik du föredrar, Härskarteknik.

   Jag tänker inte ens fortsätta in på den resan men vad som kräver ett extra öga är att du tycker att ekonomisk inbromsning med arbetslöshet är okej, att huvudämnet är att en diktatur skyddar en annan diktatur och att vilja följa en annan väg en den självdestruktiva marknadsekonomins är att göra bort sig!
   Du undrar varför jag lägger dessa åsikter i din mun?
   Den ekonomiska inbromsningen som Sverige allt mer drabbas av påstås vara fläkten av Europas kris. Dock visade Siffror från riksbanken att denna inbromsningen till största delen beror på att Sveriges inhemska marknad tappar fart! Detta till följd av den politiska linje som du uppenbarligen anser är nödvändig. Vi är en politisk rörelse som har ett mål. Hur samhället ser ut i nuläget är inte en statisk form utan en förändringsbar situation.
   Syrien skriver jag inte om eftersom jag inte skriver om Saudiarabien. En diktatur skyddar naturligtvis en diktatur eftersom om det egna folket blir influerade av demokratins alla fördelar så sitter man illa till. Samma sak gäller för Kinas agerande. Det är inte det blogginlägget handlar om utan om att vi har problem med debattklimat och demokrati på hemfronten. Men det anser du är oviktigt och plaktpolitik.
   Att vara demokratisk socialist innebär att man tror på ett annat samhälle. Exakt hur man ska ta sig dit är alltid en fråga att debattera men detta tillåts man inte göra idag. Socialismen har vi låtit högerkrafterna smutsa ner med fascister som Stalin eller adelsmannen Lenin. De trodde aldrig på frihet, jämlikhet och solidaritet, de var de röda tsarerna inget mer.
   Det jag propagerar för är att vi i partiet ska sluta vända kappan efter vinden och låta marknadskrafterna bestämma åt vilket håll vi ska gå. Jag är ytters trött på att behöva träffa på personer som lik dig inte vågar tänka större än nästa mandat. Jag är övertygad att August Palm tänkte på hur världens skulle se ut för han barnbarnsbarn. Det måste vi också våga. För att vet man inte vart man vill gå, kvittar det åt vilket håll man vandrar. Men har man ett mål, då blir det viktigt.
   Därför är det viktigt för mig.

 3. Helt kort innan jag går ut i det vackra påskvädret: Döm om min förvåning när jag nu går in och kollar intervjun med Löfven i Dagens Samhälle. Citatet att han kan tänka sig att sälja ut fler sjukhus är – BORTTAGET!

  Men även Ingemar E L Göransson hann läsa den icke reviderade artikeln. Han skriver på sin blogg: ”. . .Dagens Samhälles intervju med Stefan Löfven där han inte ifrågasätter dem (vinsterna i välfärden) och kan tänka sig sälja fler sjukhus.”

  Det var när jag hade läst Göranssons blogg som jag gick in och läste hela artikeln i DS. Och där stod mycket riktigt exakt det som Göransson påpekar.

  Varför Dagens Samhälle har valt att ta bort just den meningen vet jag inte. Frågan är dock större än så: Vilken åsikt har Löfvens i sakfrågan?

  Så Lars F, du får tro det eller ej, men jag behöver inte bli uppmanad att läsa innantill.

  Glad Påsk! 🙂

 4. Jag minns mycket väl att det stod I INGRESSEN till artikelng att ”han kan tänka SIG att sälja fler sjukhus” Hade Löfven påstått det hade det väl sått ”Jag kan tänka MIG att sälja fler sjukhus”. Sedan jag påpekat på Tord Oscarssons blogg att Dagens Sanhälle har ljutit om Löfvén på samma sätt som Tolgofrs har ljugit om vad Juholt hade sagt i Sälen har ingressen ändrats. Vid inget av de tillfällena, som jag läst Dagens Samhälle har detta haft något stöd i form av direkta citat ur intervjun med Löfven.

  Om du anita anser dig kunna läsa innantill, måste du nog också lära dig att skilja mellan ingressen och den s.k brödtexten. Varför tror du att detta nu är ändrat?

  Därför att det var en lögn, förstås. Eller möjligen en grov missuppfattning av den journalist som skrev ingressen. Om det inte hade varit en lögn eller en grov missuppfattning, hade väl tidningen stått för uppgiften och då hade det toppat alla nyhetssändningar under dagen. Har inte du anita lite för lätt att tro på lögner om socialdemokratins företrädare? Borde du inte kolla en gång extra, innan du ger vidare spridning åt lögner eller grova missuppfattningar.

  Marcus, som tar sig friheten att lägga ord i min mun och tillskriva ¨mig åsikter som jag inte har, tycker jag inte det finns så mycket att diskutera om med. Kalla det härskarteknik om du vill, men jag är en gammal man, och har under mitt långa liv och inte minst under tiden som FNL-aktivist under Vietnamkriget hunnit lära mig en hel del om internationell diplomati och oheliga allianser.

  Det är inte oväsentligt på vilka förslag en diktatur som Saudiarabien lägger sin röst i FN och Arabförbundet. Om diktaturen av opportunistiska skäl röstar mot sina egna långsiktiga intressen, desto bättre. Om du tycker att alla diktaturer måste hålla ihop, så får du väl tycka det. För min del hoppas jag att de inte gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s