(S)kuggregering – En ”yvig” handelspolitik


I min serie (s)kuggregering kommer vi nu till handelsministern. Denna post föreslår jag ska tillsättas av ett politiskt yrväder vi alla känner till. Anledningen är att denna man, för det är en man, påpekade det märkliga i Svensk handelspolitik att vi inte är med när nya snabbtväxande marknader utvecklas utan att vi envist biter oss fast i våra europeiska grannar. Grannar som vacklar ekonomiskt och hotar att dra med oss i en svår depression.
Denna retoriker och något yviga tänkare behöver stöd av andra politiker i en regering och är inte skapad för att vara partiledare men för att utvidga svensk handel till nya viktiga marknader tror jag han är som klippt och skuren med sin förmåga att analysera och tänka nytt.

Det är knappast någon hemlighet vem det är längre så jag talar väl ur mustaschen, jag föreslår Håkan Juholt som ny handelsminister och som ansvarig för att öppna Indien, Indonesien, Förenade Arabemiraten och andra växande marknader.
Håkan Juholt har också erfarenhet av svensk försvarspolitik och eftersom jag efterfrågar att ersätta våra militära produkter med civila ser jag hans bakgrund som ett användbart plus.

Personlig analys
Håkan Juholt känner vi ju ganska bra efter hans tid som partiledare som tyvärr slutade med att han tvingades kliva åt sidan. Dock tror jag han faktisk aldrig skulle blivit partiledare eftersom han enligt egen utsaga är för yvig. En partiledare ska inte vara yvig utan med en samlande kraft som använder partiets resurser på ett lämpligt vis. Håkan är själv en användbar kraft som ska användas men inte på den posten. Däremot tror jag att om man koncentrerar hans energi och engagemang som minister kan han göra mycket nytta.
Håkan är uppvuxen i Oskarshamn där han inledde sin karriär som journalist. Han har varit ordförande för Socialdemokraterna i Oskarhamn.
Mellan 1984 – 1990 var han ledamot i SSU styrelse och från 1994 har han varit riksdagsman.
Han har haft flera poster inom försvarspolitiken. Bland annat ordförande för försvarsberedningen och försvarsutskottet.
Som ordförande gjorde han sig mycket populär i partiet men den uppblåsta hyresaffären och knivhugg från flera i partistyrelsen omöjliggjorde att han skulle kunna fortsätta.
Men man ska minnas att han faktiskt lade grunden för de viktigaste frågorna som partiet använder fortfarande. Han är en otroligt mänsklig politiker och jag tror han helt enkelt ville för mycket på för kort tid.

Uppdrag för ministerposten.
Sverige är ett exportland och vi måste exportera för att vi ska kunna importera. Det kallas handelsbalans. Kan man dessutom vrida det så att vi kan sälja mer än vi köper så tjänar landets ekonomi på det. Handel är också ett viktigt instrument för att skaffa kontakter bland andra länder. Därför behöver vi verkligen en minister som kan tänka brett och se till att Sverige får bra relationer till viktiga länder som Indien och vi behöver vara med och hjälpa länder som Irak att bli föredömen i mellanöstern med demokrati och då helst socialdemokrati.
Sverige handlar, i väldigt stora drag, mest med Europa och det är en svaghet när Europa som marknad tappar som man gjort i flera år. Faktiskt mycket pga alla högerregeringar med tveksamma ekonomiska teorier om självreglerande marknader vilket inte fungerar.
För att inte dras ner i dessa ekonomiska svarta hål måste vi ha en bredare handel med andra delar av världen. Asien, Mellanöstern och Afrika är länder där vi måste hitta nya kunder till svenska varor och samtidigt göra allt vi kan för att enbart stärka länder som satsar och engagerar sig i demokrati. Om det är möjligt ska vi inte handla med diktaturer och absolut inte om det handlar om vapen. Men skyskraporna som byggs i Förenade Arabminieraten behöver stål, vilket vi kan leverera. Det är en bra affär för både oss och dem och det utvecklar infrastruktur och teknik vilket vi absolut bör se till att vi är långt framme med.
Bygga dessa nya handelsvägar och öka Sveriges inflytande i länder som utvecklas. Det blir det uppdrag jag ger Håkan som handelsminister.

Marcus Johansson
Gräsrotsbloggare

Annonser

2 thoughts on “(S)kuggregering – En ”yvig” handelspolitik

    • Nej absolut inte. Sverige behöver bli starkare på nya marknader för att bli mindre känsligt för ekonomiska förändringar och där anser jag Juholt uttryckt sig klart och klokt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s