Jag skickade ett brev till partistyrelsen.


Jag skickade ett brev till partistyrelsen idag. Brevet handlar om en av mina hjärtefrågor. Samla arbetarrörelsen i Europa. Brevet ser ut så här:

Europas Socialdemokrater behöver samlas för diskussion.

Jag skriver idag till er med ett förslag som är inriktat på den kris som hela Europa genomlider, oss inräknat. Det är inte främst den finansiella krisen, även om den givetvis ingår, utan den europeiska arbetarrörelsen kris.
Jag tror vi står vid ett historisk vägskäl och att både vi i svenska socialdemokratiska arbetarröelsen och våra systrar och bröder i Europa behöver mötas för att gemensamt börja diskutera hur framtiden för den demokratiska socialismen ska se ut.
Vi har gjort stora avkall på ursprungstanken för socialism under de senaste decennierna och att vara socialist betyder inte samma sak idag som under kalla kriget eller ens sedan millennieskiftet. Jag tror det är av yttersta vikt att i dessa dagar, då vi socialdemokrater förlorat stora delar av befolkningens öra i hela Europa, att vi tillsammans hittar en gemensam definition av den demokratiska socialismen och vilka gemensamma mål vi har. Jag utgår från att vi alla tror på vår kamp för jämlikhet, demokrati och kollektivets frigörelse av individen.

Därför föreslår jag att vi bjuder in våra Europeiska partikamrater till en stor gemensam diskussion för hur målet ska se ut idag och hur vi ska nå dit gemensamt. Hur vill vi förändra den europeiska gemenskapen? Vi kan ju inte påstå att EU är en perfekt skapelse, snarare finns där i hela Europa en folklig irritation på bristande demokratiska funktioner och överstatlighet. Vad betyder detta för oss som folkrörelser?
Hur ska vi hantera finansvärlden som uppenbarligen inte delar vår ambition om alla folks jämlikhet? Hur ska vi ställa oss till marknadsanarkistiskt tänkande där staten ska pacificeras och makten flyttas över till marknaden, alltså den som är rikast för tillfället?
Och hur kan vi socialdemokrater, oavsett land, bidra till att minimera den nationalistiska rörelsen i hela Europa? Vi vet ju att isolerade nationer och nationalism förr eller senare leder till nya blodbad i Europa.

Frågorna är svåra och vi är en splittrad rörelse även om vi i grunden borde ha en gemensam grundsyn. Vi kan bygga broar mellan våra kamrater i Europa och måste våga börja en utveckling för gemenskap i hela Europa och i förlängningen hela världen. Vår uppgift är inte lätt och vi har sannerligen många motståndare men det får inte stå i vägen för drömmen om gemenskap.

Vi har många platser i Sverige där vi kan hålla en sådan intereuropeisk sammankomst för demokrati, frihet och socialdemokrati. Jag tror därför vi kan och bör tillsätta en grupp för att arrangera detta.

Mvh Marcus Johansson
Gräsrotsbloggare ifrån Höör

Annonser

2 thoughts on “Jag skickade ett brev till partistyrelsen.

    • Jag känner till PES såklart men mitt brev syftar till att få partiet här att våga ta en huvudroll nu när vi kan stå vid vändpunkten. Jag tycker att partiet här skulle bjuda in PES medlemmar och vilja vara med och peka ut vart vi ska gå tillsammans. Ett tro att socialdemokratin kan överleva i ett land är naivt. Vi måste samla partierna och hitta en väg vi kan gå tillsammans för att nå våra mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s