(S)kuggregering – Statsministern


(S)kuggregering – Statsministern

Jag inleder serien med en riktigt lågoddsare men jag gör det med tillförsikt i att Stefan Löfven är en bra kandidat.

Personanalys
Stefan kommer inte från det rika släktet precis, nej hans liv inleds med att hans mor lämnar bort honom för att hon inte kan försörja sitt barn och Stefan hamnar hos den fosterfamilj i Sunnestad, Ådalen där han växer upp.

På gymnasiet går han en tvåårig ekonomisk linje och samtidigt går han en kurs i Svetsning. Han blir också svetsare i militärtjänsten. Han jobbar några år på posten och i skogsnäringen innan han 1979 blev Svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik och där arbetade han 16 år till 1995 då han blev ombudsman i industrifacket.
Han kom att arbeta med avtalsfrågor och internationella frågor, och detta kan vi nog utgå från är bland hans hjärtefrågor.
1999-2002 var Stefan chef för organisationsenheten hos Metall och dessutom valdes han 2001 till biträdande förbundsordförande. 2005 valdes han till ordförande för nya IF Metall som är en sammanslagning av Metall och industrifacket.

Stefan Löfven har som ordförande för IF Metall förespråkat en bred energiuppgörelse för att garantera industrin tillgång till energi till rimlig prisbild. Han har förknippats med kärnkraft men talar också mycket om behovet av en energiomställning men förnybar energi. Han har haft tydliga åsikter om VD-löner som rusar i höjden med tvåsiffriga procentsatser samtidigt som företagen inte påstår klara av 3-4 % lönehöjning för de anställda.
I valrörelsen 2010 kritiserade Stefan regeringens politik för att avveckla den svenska modellen och när SAAB lade ner riktade han kritik mot att regeringen inte agerar på ett ansvarstagande sätt.

Analys
Med Stefan Löfven som statsminister tror jag Sverige skulle få en lugn stabil och målinriktad ledare. En person som gärna ser hela bilden och inte lever i en värld av mosaik som nuvarande statsminister gör. Jag tror att Sveriges företagare skulle kunna bli väldigt mycket mer gynnade av Stefan Löfven som statsminister eftersom samhället skulle ta ansvar för sin sektor vilket betyder mindre avgifter och mindre problem med logistik. Stefan Löfven har många gånger talat om samhällets ansvar för entreprenörskap på ett sätt jag tror att socialdemokraterna kan utvecklas av. Staten ska göra det staten gör bäst och det är stimulera samhället att utvecklas.
Detta är socialdemokraternas gamla akilleshäl och om Stefan kan få in bättre förståelse för företagande utan att det måste stå i konflikt med jämlikhet kan han spela en avgörande roll i arbetarrörelsen historia.
Om Stefan bara inte snöar in på gammal urankraft, som FP gjort tillexempel, så har han en mycket sund inställning till vårt ökade behov av grön energi. Han inser också att vi inte kan låta elpriset öka eftersom det bidrar till arbetslöshet och fattigdom. Vi kan även anta att Stefan Löfven vågar ta jobbiga beslut. 2009 gick IF Metall med på väldigt låga lönehöjningar i förhandlingarna med arbetsgivarna för att de skulle klara finanskrisen men 2010 var de väldigt tydliga med att arbetsgivarna faktisk inte ska tro att de går med på det fler gånger. Det visar att han både kan ge och ta vilket är en egenskap en statsminister måste ha. Och eftersom han arbetat med förhandlingar och analyser sedan 1995 känner han Sveriges arbetsmarknad väl och kan förhandla.

Ärende för statsministern

Stefan Löfven kommer ha mycket att göra eftersom Alliansen förstört alla rättvisesystem i landet systematiskt i 8 år. Faktum är att Socialdemokraterna måste börja reformera Sverige igen, precis som partiet egentligen alltid ska.
A-kassan och fackavgifterna måste ner igen!
Socialförsäkringarna måste bli legitima och generella igen!
Elmarknaden måste tas i örat då ett kapitalistisk flerföretagsmonopol börjat växa fram!
Tillbaka med full sysselsättning som målsättning!
Sedan finns där en mycket viktig fråga där Löfven kan bli en mycket viktig politiker och det är samlandet av den Europeiska arbetarrörelsen. Vi har nyss sett ett europeisk storfack bildas och då är det kanske det bästa vi kan göra att skicka en stabil fackuppfostrad socialdemokratisk ledare på europaturné för att ena en sargad kontinent!

Marcus Johansson

Gräsrotsbloggare

 

Annonser

One thought on “(S)kuggregering – Statsministern

  1. Bra tänkt Marcus, med din skuggregeringsblogg! Den offentliga sektorn måste gå runt utan vinst och att stat, regioner, landsting och kommuner, helt tar ansvaret igen, i hela landet!
    Det ska bli som du visar på bilden ”jämlikt” i hela Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s