Ny energi till S


En sak som ingen ansvarstagande politiker kan bortse från är vårt stora behov av energi. Denna energi kommer såklart produceras och den svåra frågan är var man ska söka dessa nödvändiga kraftkällor i framtiden!
Vår nya partiordförande har nu gjort sina första interjuver och frågan om energi kom att bli huvudämnet och detta eftersom Stefan Löfven har en dokumenterad positiv inställning till kärnkraft.

Stefan Löfven uttryckte det självklara, att Sverige måsta förses med energi även framöver och att detta borde alla partier sätta sig ner och diskutera. Han uteslöt inte att Sverige även fortsättningsvis skall ha kvar kärnkraften. Detta kan man tolka som att Löfven vill satsa mer på kärnkraft eller att han inte är beredd att avveckla den innan vi har andra alternativ. Oavsett, är det ett rakt svar, Sverige kommer inte att avveckla sin kärnkraft inom en nära framtid.

Men vi ska minnas att kärnkraft inte är förnybar energi! Det är en ändlig energikälla eftersom vi inte kan driva den utan Uran med rätt isotop. Det är inte så att det finns liggande i varje hål världen över precis. Stefan Löfven påpekade också att Sverige behöver nya energikällor och pekar på bland annat solkraft.

Solen är bra men tyvärr är vi inte så bortskämda med dess underbara strålar här i norr så jag skulle vilja peka på ett annat alternativ som jag tror kan tillgodose Sveriges behov, är ren och förnybar för en evig framtid!

Sverige har ca 800 mil kust enligt civilförsvaret och mer än 120 000 insjöar. Vatten är under stark påverkan av vindar och månens dragningskraft, därför uppstår rörelse med strömmar, vågor och virvlar. En storskalig satsning på vågkraft kan ge Sverige en jättestor energikälla! Jag är helt övertygad att med en seriös satsning från Sverige skulle vi kunna göra oss av med den skadliga oljan, kolet och kanske till och med kärnkraften genom att använda denna energi. Slår vi oss ihop med våra nordiska grannländer har vi nästan hela Östersjön, Kattegatt, Skagen, Nordsjön och norra Atlanten att plugga in i vårat elnät.

Vi lånade precis 100 miljarder till IMF till minimiränta för att rädda Europas ekonomi och för att stoppa den ekonomiska krisen. Jag tror vi kunnat satsa detta på energikrisen så hade vi satt väldigt många i arbete vilket troligen bidragit minst lika mycket att lösa den finansiella krisen.

Nu skedde ju inte detta men det är kanske inte nödvändigt heller utan det kanske räcker med lite mer hanterbara summor över längre tid. Anledningen jag tar upp det är helt enkelt att jag inte tycker det var ett genomtänkt beslut och kanske kunde man med glimten i ögat säga att vi skulle slänga dessa miljarder i sjön istället.

Marcus Johansson
Gräsrotsbloggaren.

Läs mer om vågkraftverk!

Annonser

One thought on “Ny energi till S

  1. Det är skarpt läge att socialdemokraterna betonar att vi har ett tydligt kongressbeslut om kärnkraft som vi inte är beredda att äventyra, att vi inte låter utpressa oss för att vara med i en energiuppgörelse med regeringen. Kan Tyskland avveckla kärnkraften så kan vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s