Demokratin är i fara


Partiet lider i dag av en posttraumatisk stress efter flera mycket oroande väljarundersökningar och flera representanter visar en oförmåga att stanna upp och tänka efter vad de faktiskt gör.

Jag vill därför försöka förklara vikten av eftertanke före.
Demokrati är inte bara en juridisk form för att styra ett land utan en kultur och känsla som aldrig får förloras. Gör man det hamnar man snabbt i en apati som snart öppnar dörrar för maktmissbruk och i slutändan demokratins död.
Idag står partiet utan en ordförande men i ett kollektiv som socialdemokraterna ska detta inte vara något problem. Vår pressekreterare Carin Jämtin fungerar bra som ett substitut som med stöd av kansliet och partiledningen kan fylla den lucka som Håkan Juholts avgång lämnar.

Vi måste ta tre djupa andetag och få kontroll över läget igen. Vi har ingen anledning att stressa sönder de sista resterna av förtroende vi har inom partiet. Vi behöver en ledare men detta måste göras demokratisk och kollektivt. Det behöver inte gå så fruktansvärt fort att demokratin uteblir och partiet drabbas av ännu en intern skandal.

Vi är Sveriges största parti i medlemmarna räknat och i valresultat men om vi inte får ordning på gemenskapen och återställer förtroendet bland våra medlemmar kvittar det vem som bli partiledare. Då är förfallet oåterkalleligt.

Här är en färdplan jag tror skulle vara det absolut bästa och som skulle ena partiet i denna svåra stund.

Tillsätt en vikarierande partisekreterare som lättar bördan för Carin Jämtin medan om sköter partiledarens uppgifter.

Kalla till en extrakongress den 1 maj, arbetarrörelsens högtid, och där får medlemmarna genom demokratisk val utse en ny partiordförande genom en öppen process.

Innan extrakongressen får de valbara resa ut på turné i landet där de ska svara på frågor om sig själv, vår politik och krisen i partiet. Tillsammans med övriga medlemmarna kan de debattera, diskutera och få intryck från andra medlemmar i partiet.
Så kan vi börja om tillsammans och bygga upp förtroendet för varandra igen.

På extrakongressen bör hela partiledningen ställa sina platser till medlemmarnas förfogande så att det är tydligt att alla tar sitt ansvar. Det visar att man är helt villig att böja sig för demokratin och bara vill partiets väl.

Vi har en hektisk vår framför oss men jag är övertygad om att det är det bästa sättet och att det är så vi kan återvinna förtroendet från medlemmar och allmänheten. Dessutom blir bieffekten att vi kommer få mycket fokus på vår politik och insynen i partiet kan locka nya medlemmar som känner att de faktisk kan vara med och påverka.

Vi måste göra om och göra rätt så vi kan få bort en regering som har flera odemokratiska tendenser.
Fredrik Reinfeldt skriver, ”vi måste överföra besluten från staten och kommuner till marknaden.”
Det innebär att vi ska ge makten åt de rika och det är motsatsen till att alla får vara med. Därför måste vi visa våran respekt för demokratin. Och det börjar med hur vi sköter vårt parti.

Marcus Johansson
Gräsrotsbloggare.

Annonser

4 thoughts on “Demokratin är i fara

    • Demokrati är precis som jag skriver mer än bara ett statskick. Demokrati måste alltid återerövras genom ditt handlande. Eftersom inlägget handlar om just Socialdemokraterna och den demokrati som vårt parti ska hantera är det i detta fallet frågan om socialdemokratiska partiets demokrati. Dessutom rör det alla medlemmar och deras demokratiska känsla för at i nästa steg påverka hela landets demokrati. Vi behöver mer att säga till om inte mindre och mitt inlägg behandlar just detta.
      Mvh Marcus

  1. Självklart måste en ny ordförande väljas av medlemmarna i fria demokratiska val och inte utses av politbyrån som under Stalins tid.

    • Jag skulle inte riktigt gå så långt som att jämföra med Stalin med principen är vi helt överens om. Framför allt annat måste medlemmarna känna av den demokratiska makten för att vi inte ska få en hopplöshet i partiets led.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s