Orsak inte symtom


Igen är debatten riktad till Juholts vara eller inte vara och inte om hur vi ska göra i sakfrågan, denna gång värnplikten.
Men det är inte det som frågan!

Nu ska jag säga att Håkan måste fatta själv att han är en slagpåse och kan inte servera öppna mål till våra politiska motståndare genom sådana missar som han gjorde igår. Det handlar dock inte om att han är inkompetent eller något sådant trams.  Det handlar om att socialdemokratin blöder och är omgiven av motståndare som kommer ta varje chans. Det gäller för att fortsätta på sporttemat om att spika igen målet.
Nåja nog om detta.

Det jag väljer att minns från igår var det lysande talet där Håkan pekar ut de verkliga farorna vi är omgivna av idag och i en nära framitd. EU som knakar, Euron som faller, resursbristen på planeten och alla sociala frågor som skapas av dessa problem. Allt detta kommer växa till konflikter av en skala vi inte sett på årtionden.

Jag vill här också påpeka att politik inte består av en mängd separata frågor utan om en helhet som kan påverkas genom att på olika sätt satsa samhällets resurser på rätt saker. Tillexempel har arbetslösheten i Malmö tillsammans med misslyckad integrationspolitik skapat kriminalitet som i sin tur försvårar integrationen och försämrar företagsklimatet vilket gör ännu fler arbetslösa. Sociala frågor måste hanteras för det inte ska bli en fråga om kriminalitet.

På samma sätt är den ekonomiska politiken och sociala oron i Europa ett hot för framtiden. Det är ytters klarsynt av Juholt att inte prata stridsvagnar, torpeder och JAS-plan utan peka på orsaker till kommande hot. Du löser aldrig något genom att attackera symtomen för problemet. Det talet kan vi vara stolta över!

På samma sätt måste partiet sluta prata om symtomen på krisen och titta på orsaken. Orsaken är att hela maktbalansen mellan de socialliberala och socialisterna i partiet är störd av en nyliberal fraktion i partiet med Göran Persson i ledningen, som försökte tysta internkritik och omgav sig enbart av ja-sägare. Eurofrågan är ett lysande exempel på mitt påstående. Majoriteten var emot euron och för en folkomröstning, socialdemokraterna var det största motståndslägret, men Göran Persson försökte flera gånger tvinga fram sin åsikt.

Denna maktbalans är orsaken till krisen idag. En del av partiets topp vill fortsätta på Perssons väg medan andra vill riva pyramiderna och börja om i en riktig nystart.
Jag tror att många personer i partitoppen måste maktavgiftas om de ska fungera som representanter för partiviljan igen.

Dockkvarstår faktum jag anser att alla ska med på resan framåt. Men det är tvunget att vi hittar balansen för att åter finna den gyllene medelvägen.  Går vi för långt till höger som vi varit nu, ser väljarna ingen orsak att rösta på oss i stället för Moderaterna och går vi för långt till vänster blir vi fartblinda för entreprenörskap och företagsamhet. Då för vi inget stöd från alla som är egenföretagare eller arbetar för ett småföretag.

Medelvägen är när vi kombinerar alla styrkor i våra idéer i partiet med varandra. Då får vi normalt en väl övervägd politik som är trygg, rättvis och framåtskridande.
En politik som både gynnar hela samhället och ger utrymme till fritänkande och kreativitet.
Tillsammans kan vi bli oövervinnerlig men då måste vi börja lyssna på varandra, lära av varandra  och respektera varandras åsikt. Det är demokrati, socialdemokrati.

Marcus Johansson
Bloggare och gräsrot

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s