Vad ska vi göra nu?


Socialdemokratin lär inte få vackra siffror nästa opinionsundersökning heller. Framför allt eftersom den redan ligger på SIFOs arbetsbord för sammanställning och de tillfrågade har redan fällt sina kommentarer.
Således kommer den bli ointressant för oss Socialdemokrater men i längden kan det inte fortsätta så, det förstår även jag.

Därför tänkte jag försöka ge några exempel på vad vi kan göra för att vända detta. Mina förslag är riktade till arbetarkommuner, S-föreningar, SSU klubbar och partiledningen.

Arbetsmarknaden är otäckt tom på arbete så detta måste ges en hög prioritet. Sverige behöver nya arbetsgivare och är då inte läget öppet för att sprida studiecirklar om att starta arbetarstyrda företag? Vad menar jag då med det? Jo företagsformerna som är vanligast i Sverige är odemokratiska strukturer som härstammar från den tid då demokrati inte existerade. Det bygger på att en människa är ägare och chef. Dennes ord är lag och enda motmedlet är Facket.
Men det går att göra på andra sätt. Demokratiska arbetsplatser där de anställda också är styrelsen är ett sätt att sprida demokratin även in på det ekonomiska planet. Detta borde vi ta fasta på efter som det är en av Socialdemokraternas huvuduppdrag, att demokratisera.
Vi kan ju lära oss av Galenskaparna och Aftershaves bolag Kulturtuben där de har världens enda betitlade Nästan Chef.

Sociala medier måste bli en normal del av våran informationsspridning. Senast med budgeten lades en video ut med intervju med Tommy Waidelich. Bra tänkt och rätt väg att gå. Men det behövs mer av den varan. Detta är en uppmaning till alla arbetarkommuner, distrikt etc etc. Lita inte på att vi kommer komma fram i tidningar och TV. Skapa kanaler själv!

Vi har faktisk dålig information om våra företrädare. Jag föreslår att partihemsidor utrustas med Veckans Sosse. Då kan man läsa om våra företrädare och får lite känsla för vem vi har i våra led.

Vi kommer att behöva ompröva våran politik på flera plan efter den pågående krisen, så en serie interndebatter vore inte någon dum ide tycker jag. Låt oss ställa olika partiföreträdare mot varandra i interndebatter, där de har olika syn på hur vi ska hantera olika möjligheter. Det är intressant, lärorikt och tydliggör olika åsikter samt stärker demokratin i partiet.

Ja detta är bara ett litet axplock förslag. Det värsta vi kan göra är att börja deppa och sluta agera. Socialdemokratin är bara så starka som dess medlemmar!

Det jag egentligen vill ha sagt med detta är att vi knappast är uträknade och, att det inte är bra just nu är väl en jättebra motivation att åtgärda våra brister.
Om vi kan ena partiet med en stark socialdemokratisk politik, som hyllar medmänsklighet och kämpar för att demokratisera både samhälle och vardag, om vi kan det, kan vi stå inför en ny glansera för partiet.
För vem om inte vi är bäst rustade att hantera de problem vi möter i denna tid av försvagad kapitalism, behovet av solidariska miljölösningar och byggandet för framtiden.
Vi socialdemokrater tror att vi löser dessa problem gemensamt och inte i ensamhet. Det är recept för framgång.

Ses på barrikaderna.

Marcus Johansson
Bloggsosse

Annonser

One thought on “Vad ska vi göra nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s