Olof Palme sa det – Det kunde handla om nuet


”Jag är en demokratisk socialist med stolthet och glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen fast en del var oerhört rika, när jag for runt och såg en ännu mer förnedrande fattigdom, på sätt och vis, i Förenta Staterna, när jag som mycket ung kom öga mot öga med kommunismens ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och fick se dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän.
Jag blev det när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som bröt marken för demokratin i Sverige, när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som lyft landet ur fattigdom och arbetslöshet med 30-talets krispolitik. När jag själv fick vara med och arbeta för ATP och fick möta de privilegierades socialistkampanjer när vanliga löntagare ville trygga sin ålderdom, för det var det ni höll på med då.
Jag blev det under många år av samarbete med Tage Erlander då jag lärde mig vad demokrati och humanism är och med nära vänner som Willy Brandt, Bruno Kreisky och Tryggve Bratteli, som riskerade livet i kampen om människovärdet.
Men viktigare är att jag bestyrks i min övertygelse när jag ser ut över världen, när jag ser krigen och kapprustningen och massarbetslösheten och klyftorna mellan människorna.
Jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa kring sig.
När jag ser hur högerpolitiken i land efter land driver ut människor i arbetslöshet slår sönder tryggheten men ändå inte löser de ekonomiska problemen och när jag ser in i den framtid de borgerliga tydligen har att erbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blir svagare och egoismen starkare, där de starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand.
Visst är jag en demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyrets år.
Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret.
Jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni har skildrat som elak socialism men sedan slåss ni om att få äran av reformerna när människorna har fått erfarenhet av vad den betyder.
Visst Fälldin och Ullsten är jag demokratisk socialist; som Branting när han genomförde rösträtten; som Per-Albin när han bekämpade arbetslösheten på 30-talet och talade om folkhemmet; som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten och ATP. För det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan. Och vad är egentligen Fälldin?” – Olof Palme, 1982

Detta talet krossade Fälldin flera år innan jag ens var född.
Men det skulle kunna handla om nuet. Samma höger som då och samma problem med deras svaga och direkt värdelösa styre av landet.
Det är samma värld om vi bortser från att Indien tagit ett antal steg framåt och Kommunismen ersatts om Oligarkernas regim i Ryssland.
Det som inte gör att vi får höra ett liknande tal idag är att Socialdemokraterna inte är desamma.
Olof Palme får ofta bli en nästan mytomspunnen sagofigur, vilket han kanske inte var i allt han gjorde. Men han talade för den lille mannen, den normalt osynlige socialdemokratern, den livsviktiga gräsroten, som ideelt sprider våra fantastiska ideal. Det var för honom Olof talade.
Idag är det nästa så att gräsrötterna håller på att försvinna.
Ingen kokar kaffe på folketshus längre.

Varför har vi kris? Är det Juholts fel? Är det därför Tomas Ö, Mona och Ylva vill stärka sitt eget inflytande i partier?

Nej inget av detta. Det är för att den vanlige Socialdemokraten har glömts bort. Det är Ingela 76 i en enslig arbetarkommun någonstans i landet som har kris. Hon varken vill eller orkar med dessa intriger, egotrippar och politiska experiment som utgör Socialdemokratin sedan 15 – 20 år.
Det är Yngve och Roger som stolt brukade agera fanbärare och sjunga internationalen, som inte tycker någon bryr sig om dem längre.
Det är arbetarrörelsen som drabbats av rörelsehinder.

Men vi kan såklart ta tag i detta och sätta arbetarrörelsen i rullstol om det nu är så att benen är sköra för tillfället.
Jag erbjuder ett förslag till partiledningen och VU, sänd ett utskick till medlemmarna vilka 5 saker de skulle vilja höra partiet ta tag i och lämna 5 långa tomma rader att skriva på.
Det är en liten och nästa löjligt enkel sak att göra men jag som medlem skulle bli jätteglad att någon bryr sig vad jag tycker!
De fem förslag som är vanligast får partiet ta tag i såklart!

Arbetarrörelsen kan snart lämna rullstolen till någon annan behövande om vi ser över varför det är så svårt för oss idag att prata med varandra? Vad kan vi göra tillsammans för att Ingela, Yngve och Tomas ska tycka det är lönt att ta sig till Folkets hus? Och hur ska vi göra för att Martin 17år, Erika 18 år och Kim 21 ska vilja vara med.

Vi sa att alla ska med! Det ska vi stå för och då ska alla med! Fortsättning i morgon med förslag på hur nystarten ska nystarta!

Annonser

One thought on “Olof Palme sa det – Det kunde handla om nuet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s