Sahlin vill hälla bensin på elden


I går sa jag i ett samtal med en vän att ”dyker nu Mona Sahlin upp i morgon och ska uttala sig om Socialdemokratin och krisen då är rosornas krig här!”.

Och punktlig som en klocka var hon där i P1.
Men något konstruktivt eller positivt för partiet kom som vanligt inte fram trots att Mona alltid är mycket tydlig med att hon visst representerar Socialdemokratin.

Men hon är tydlig med att klargöra varför vi förlorade valet 2010. Det var självklart ”de arga” socialdemokrater som inte accepterade att utelämna vänsterpartiet ur de rödgröna. Mona Sahlin förklarar hur hon anser de förstörde hennes ambition till att enbart samarbeta med Miljöpartiet och detta underminerade förtroendet för hennes och det rödgröna samarbetet. Sahlin erkänner till och med att hon funderade på att avgå när hon tvingades samarbeta med vänsterpartiet.

Men här blottas hela denna konflikt som nu närmar sig orkanstyrka. Jag vägrar acceptera hennes påstådda sanning. Sanningen är snarare att vem kan rösta på ett parti som befinner sig en så djup identitetskris som Socialdemokraterna?

Det är nämligen en liten högerfalang i partiet som skapat denna identitetskris. Det är inte vi som tror på den demokratiska socialismen som bygger pyramider av socialdemokratins grundstenar, det är Mona Sahlin som gör detta och skapar en självförverkligande ideologi där en isolerad grupp i partitoppen tvångsrepresenterar hela partiet med sitt avståndstagande till jämställdhet och medmänsklighet.

Medias profitering av denna identitetskris i socialdemokraterna blir extra tydlig i hur man intervjuar Mona Sahlin. Man ställer snälla frågor och ifrågasätter inte för ett ögonblick varför hon ska uttala sig i denna fråga. Och varken Sahlin själv eller reportern vill tala om vad Sahlin vill göra för att lösa denne kris.

Är månne svaret inte klädsamt nog för att uttalas öppet?

Högerfalangen med Sahlin i spetsen säger sig vilja släcka branden i socialdemokratin men de gör det genom att hälla på mer bensin.

Intervjun bli som hetast när reportern tar upp att Sahlin själv medverkat och verkar för en politik där man öppnar alla dörrar för riskkapitalister att vräka ut våra skattepengar till personliga konto i skatteparadis. Men Sahlin tillåts snabbt avvärja det med några korta kommentarer som ” Jag tyckte det beslutet var väldigt bra”. Hon blandar sedan bort korten med lite löst tal om kvalitetssäkring, som nästan ordagrant kunde ha sagts av någon från sittande regering, och avslutar sedan med lite klädsam men ofarlig självkritik. Kanske skulle man ”ha lagt lite mer krut på detta”.

För mig är detta den ideologiska skiljelinjen mellan socialism och kapitalism. Man ska inte göra vinst på ofrihet! Är jag dement måste jag ha vård! Sjukdom är ingen handelsvara! Men jag antar detta är ett väldigt ”rött” sett att se det. Och Sahlin har ju redan fastslagit att det rödgröna samarbetet misslyckades just för att det var för rött.

Mona Sahlin har varit med länge, ungefär 30 år faktiskt och det är under denna period som partitoppen isolerat sig från gräsrötterna och tagit avstånd från grundläggande Socialdemokratisk ideologi. Det är under dessa år som nyliberalismen tagit över det parti som en gång bildades för att stötta arbetarna i Sverige. Och det är under dessa år partipiskan blev välanvänd.
Det är under dessa år som identiteten i socialdemokratin kluvits mellan de som tror på vad de gör, de som kokar kaffe i valstugor och värvar medlemmar utan att få en krona. Och de som säger de tror på socialdemokratin och har en hög lön på ett kontor i Stockholm.

Mona Sahlin är för mig ingen partikamrat. Jag skulle vilja dra henne för en partidomstol med våra stadgar som riktlinje. Reder man ut vad hon gjort för oss är utgången klar.

Då får hon lämna partiet och vi som tror på vad vi gör kan äntligen släcka elden och börja föra partiet mot en folklig vilja. Där vi är tydliga i vad vi vill. Där vi står för vad vi säger.

Marcus Johansson
Socialdemokrat
Vildgräs

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s