Att tiga är inte guld!


”Jag hatar dina åsikter men jag är beredd att dö för att du ska få framföra dem!”

Voltaires ord ringer klart genom århundradena och jag är beredd att köpa hela konceptet. Anledningen att jag återger denna rad är att jag är övertygad om att den mer än något annat står för allt demokrati betyder!

Det finns ett parti i riksdagen som inte vill ha invandring till Sverige. Jag delar inte deras uppfattning men om vi ska ha en demokrati i detta land måste de få säga sitt. Det gäller således även Nazister, kommunister och Wahhabister, anledningen är att alla har rätt att höra vad de verkligen menar.

Svensk politik har snöat in på att säga det som låter bra för stunden. Moderaterna skulle kunna förväxlas för socialister om man bara tar det som de säger. Men i verkligheten vill de raka motsatsen. Det rika ska bli rikare och de fattigare, fattigare. Det ger ett samhälle där den ”duktiga” eliten skor sig på massornas bekostnad. Det skall i teorin få människor att vilja tävla sig till toppen. Trampa ner sina motståndare.

Denna syn på livet är grovt huggen ur Darwins teori om att bara de starka ska överleva. Men jag anser att vi som mänskliga varelser skall stå över dessa naturens nycker. Vi måste kunna tro på att alla människors värde bestäms av något större än deras bankkonto eller förmåga att trampa på andra.

När vi har en kultur av att förtiga det som inte passar in i vissa normer, skapar vi ett samhälle av lögner och människors förtegna agenda. Nej! Vi ska våga stå för våra åsikter, det lärde jag mig i skolan och med Bamse.

I Tyskland försökte man tiga ihjäl Hitlers Nazister. Vi vet hur det gick. Hitler lärde sig att säga rätt saker och tala mindre om vissa saker. Han ljög sig till makten med smicker och tillfälliga allianser och på det viset drev han världen i brand! Allt för att han inte fick skrika ut sitt hat och bli motsagd av förnuftighetens röst.

Jag vill därför påminna Sverige om Voltaires ord så här efter våldsangreppen i Norge. Jag har hört åsikter om att vi måste tysta ner de aggressiva röster som är ansvariga för att ha eggat upp Anders Breivik. Men jag säger tvärt om låt oss lyssna till dem och besvara dem med sanningshaltiga argument. Demokratin kan inte begränsas för då dör den, det är en sanning skriven i sten!

Hur ska man då besvara hat och farliga, kränkande åsikter? Jo man skall låta dem döda sig själv. Hat har ingen chans mot kärlek och stolta demokratiska åsikter! Alla vill vara lyckliga och kommer att ställa upp på den som lovar dem att de kommer må bra!

Hade Hitler lovat att elda upp barn, göra kuddar av människohår hade han aldrig blivit rikskansler. Men när han lovade arbete och stabilitet. Lyckliga människor med friska starka barn, ja då blev det en annan sak!

Hets mot folkgrupp är hemsk, inte tu tal om annat! Men det är bättre att veta vem man ska akta sig för än att de tiger tills de har laddat upp med en ond plan som kostar oskyldiga livet. Bättre att bygga på ett samhälle av ärlighet.

Breivik bär skulden för sitt handlande, ingen annan. Men det var aldrig någon som anade vad han var kapabel till. Han fick vapenlicens för automatvapen därför han påstod han skulle jaga rådjur! Vem tusan jagar rådjur med krigsvapen?  Den frågan har ingen ställt än! Sådana vapen borde aldrig kunna hamna i civilas händer! Där har politikerna något att jobba med!

Jag anser att yttrandefriheten skall vara så öppen det går! Att ljuga och förtala är fortfarande olagliga handlingar men vi kan inte belägga politiska åsikter, hur äckliga de än må vara, med munkavel. Det odlar bara mer hat och hets!

Jag anser vi ska hylla de döda på Utöya genom att stärka demokratin och friheten att ha åsikter. Det är en vacker gravgåva och något som Breivik skulle hata.

Jag själv hatar alla idéer om hets mot vissa utsatta grupper, ideologier som sprider hat och förtryck. Men det enda sättet att förpassa dem till historiens dammiga källare där de kan täckas av spindelväv. När de skriker skall man möta dem med seriösa argument. De kan vara religiösa, politiska eller kulturella. Alla åsikter om att fördela människor efter annan måttstock än just deras värde som människor, de är döende, oseriösa dumheter!

Ärlighet varar längst och det ska gälla även den politiska debatten. Ingen ska tysta någon annan. Bara möta andras åsikter på lika villkor och egna bättre åsikter. Sanningen segrar alltid till slut!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s