Livet är en karusell, men var är säkerhetsbältet?


Jag har de senaste dagarna lyckats kombinera karusellåkning och politisk digitaldebatt på ett förträffligt vis. Skillnaden mellan de båda kan verka stor det håller jag med om.

Ett samhälle bygger på vi gör saker tillsammans, och motsatsen är anarki. Detta tycker jag är grunden till att vi faktisk har dessa samhällen med miljoner människor samlade i en administrativ skock. Och för att detta ska funka måste det handla om tre saker. 1: Gemenskap, 2: Moral och 3: Skydd.

 Anledningen att vi accepterar lagar, regler och påbud om gemensam moral är för att vi får skydd och gemenskap från samhället. Vi får hjälp att ta hand om våra barn, skydd mot lagbrytare och hjälp att lära oss nödvändiga kunskaper för att överleva. Men om vi inte får hjälp och stöd från samhället utan bara krav på deltagandet och hot, då är den tysta avtalet mellan oss individer och samhället brutet.

Är det inte samhällets jobb att ta hand om dem som inte klarar sig själv? Självklart!
Jag har varit på Liseberg och de har fantastisk roliga karuseller. Där är Fritt fall, Uppsvinget, kanonen, Balder och andra berg och dalbanor. Det är underhållande och livsbejakande att tillbringa en dag bland dessa maskiner.

Men att drabbas av Fritt fall när man blir sjuk och inte längre kan tjäna pengar, eller åka en gigantisk gunga, 10 meter upp i luften, utan säkerhetsbälte. Att leva sitt liv i ständiga kast mellan hopp och förtvivlan, i backar med 70% lutning eller uppförbackar på 30 meter utan hjälpkedjor som drar upp dig. Det är inte bra för själen och livsgnistan.

 I Sverige i dag sviker samhället de sjuka och svaga. Regeringen säger rakt ut att de ska kännas att inte jobba. Men kan jag inte jobba är detta samma sak som att förskjuta de som samhället SKA hjälpa. Och är det inte hemskt att läkare numera har termen ”försäkringskasseutlöst depression”. Försäkringskassan ska ju vara till för att hjälpa människor!

Jag uppmana alla att ansluta till våran facebook-grupp, ”Vi som vill riva upp sjukförsäkringen och göra den bättre” och leta upp evenemanget, ”Namninsamling mot den sjuka sjukförsäkringen”. För det är dags att alla får säkerhetsbälte när de åker med i livets karusell.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s